Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)
ПочетнаПрофил на општината

Во јужниот дел на Република Македонија односно југоисточниот дел на Тиквешката котлина на исклучително важна географска-стратегиска позиција се наоѓа Општина Демир Капија. Зафаќа површина од 309 км2 на надморска височина од 622 метри.

Општината спаѓа во пограничната територија со република Грција на оддалеченост на општинскиот центар од 40 км. од македонско-грчката граница.

Општина Демир Капија се граничи со соседните општини: Неготино, Кавадарци, Гевгелија, Валандово и Конче.

 

Основни информации:

 

  • Површина: 362 км2
  • Број на населени места: 10
  • Број на месни заедници: 9
  • Број на жители во општината: 4545
  • Број на жители во градот: 3244 според пописот од  2002 година
  • Основно училиште: 1
  • Подрачни училишта: 4
  • Индустриски капацитети: 7
  • Ординации на матични лекари: 3
  • Индустриски зони: 6
 

ОПШТИНА

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер